SSD vagy HDD?

Manapság minden számítógépünket és laptopunkat SSD-vel adjuk. Miért is jó ez? Mi a különbség az SSD és a hagyományos merevlemez között? Miért jobb egy SSD egy HDD-nél? A feladatuk bár ugyanaz a működési elvük egészen más.

Az SSD (Solid State Drive) használatának számos előnye van a klasszikus merevlemezzel szemben, többek között:
  • Sebesség: Az SSD-k sokkal gyorsabbak, mint a hagyományos merevlemezek, mivel nincsenek mozgó alkatrészeik. Ez azt jelenti, hogy sokkal gyorsabban tudnak adatokat olvasni és írni, ami jelentősen javíthatja a számítógép általános teljesítményét.
  • Tartósság: Mivel az SSD-meghajtókban nincsenek mozgó alkatrészek, kisebb a valószínűsége, hogy fizikai ütés vagy rázkódás miatt tönkremennek vagy meghibásodnak. A hagyományos merevlemezek forgó lemezekkel rendelkeznek, és már egy kisebb ütődés is károsíthatja a lemezt vagy az író-olvasófejeket.
  • Energiafogyasztás: Az SSD-k kevesebb energiát fogyasztanak, mint a hagyományos merevlemezek, ami segíthet meghosszabbítani az akkumulátor élettartamát a laptopokban vagy más mobil eszközökben.
  • Zaj: Az SSD-k teljesen csendesek, mivel nincsenek mozgó alkatrészeik. A hagyományos merevlemezek zajosak lehetnek (kerregnek), amikor a lemez pörög vagy az író-olvasófejek mozognak.
  • Méret: Az SSD-k általában kisebbek és könnyebbek, mint a hagyományos merevlemezek, így ideálisak laptopokban vagy más hordozható eszközökben való használatra.
Összességében az SSD-k jelentős előnyöket kínálnak a hagyományos merevlemezekkel szemben a sebesség, a tartósság, az energiafogyasztás, a zajszint és a méret tekintetében, így a számítástechnikai alkalmazások széles skálájához kiváló választásnak bizonyulnak.

HDD-k és SSD-k csatolakozói
Bár az SSD-k számos előnnyel rendelkeznek a HDD-kkel szemben, van néhány olyan előnyös tulajdonság, amellyel a HDD-k még mindig fontos szerepet kaphatnak:

  • Költség: A HDD-k általában sokkal olcsóbbak, mint az SSD-k, ha a tárolókapacitásról van szó. Ugyanannyi pénzért általában egy SSD tárolókapacitásának többszörösével rendelkező HDD-t kaphat.
  • Kapacitás: A HDD-k sokkal nagyobb tárolókapacitással kaphatók, mint az SSD-k. A jelenleg kapható legnagyobb SSD-k 4-8 terabájt körüliek, míg a HDD-k akár 16 terabájtos vagy annál nagyobb kapacitással is megtalálhatók.
  • Hosszú élettartam: Míg az SSD-k az adatmegőrzés szempontjából hosszabb élettartammal rendelkeznek, a HDD-k hosszabb élettartamúak lehetnek, ha megfelelően karbantartják őket, és nem érik őket fizikai megrázkódtatások vagy sérülések. Egyes gyártók hosszabb garanciát is kínálnak a HDD-kre, mint az SSD-kre.
  • Kompatibilitás: A HDD-k még mindig szélesebb körben használatosak és az eszközök szélesebb körével kompatibilisek, mint az SSD-k, különösen, ha régebbi hardverekről vagy operációs rendszerekről van szó.
Összességében a HDD-k még mindig sok felhasználó számára életképes megoldást jelentenek, különösen azok számára, akiknek nagy mennyiségű tárolókapacitásra van szükségük, és nincs szükségük az SSD-k nagy sebességére. A sebességet és teljesítményt előtérbe helyező felhasználók számára azonban az SSD általában jobb választás.

Mindennapi használat során egy SSD-vel szerelt számítógép vagy laptop gyorsabban és dinaminusabban működik. Gyorsabban töltődik be a Windows, gyorsabban indulnak a programok. Egy 240GB méretű SSD a legtöbb esetben bőven elég a mindennapos használatra.

Garancia

Minden általunk értékesített termlékre garanciát vállalunk. Az egyes termékek garancia idejéről a GARANCIA menüpont alatt tájékozódhat. Garancia ellenőrző szolgáltatásunkkal pedig regisztráció nélkül ellenőrizheti a nálunk vásárolt termékek garanciáját sorozastszám alapján.

Számla

A weboldaluknon szepeplő árak bruttó árak, a 27%-os áfát tartalmazzák. Minden általunk értékesített termékre 27%-os Áfa tartalmú, névre szóló számlát adunk, ami megfelel a mindenkori magyar jogszabályoknak. 

Fizetés

Az boltban fizethet készpénzzel vagy bankkártyával egyaránt. Online rendelés esetén pedig lehetősége van személyes átvételre vagy kiszállításra melyek során fizethet utánvéttel készpénzben, bankkártyával vagy átutalással.

Szerviz

Nem csak nálunk vásárolt számítógépeket vagy laptopokat hozhat be hozzánk szervizbe. Szoftveres vagy hardveres hibák megoldásában is tudunk segíteni. Akár telepítés, adatmentés, bővítés, betört kijelző ...stb. Keressen minket bizalommal.

Kiszállítás

Az általános kiszállítási idő 1-3 munkanap. Bruttó 50.000.- forint végösszeg felett a kiszállítás ingyenes.

14 nap elállás

Nem tetszik vagy nem elég gyors? Küldje vissza, válasszon másikat. Ha nem talál megfelelőt, akkor visszaadjuk a készülék árát. Bővebb információt az elállási jogról itt talál.